Monday, 11 August 2014

KEISTIMEWAAN DAN KHASIAT KUNDUR


KEISTIMEWAAN DAN KHASIAT KUNDUR 




Benincasa hispida yang dikenali sebagai buah kundur mempunyai banyak khasiatnya yang tersendiri ia juga mempunyai vitamin A,B dan C. Antara kelebihannya adalah dapat menghilangkan dahaga dan mampu menyejukkan badan untuk pesakit demam.  Selain itu biji dan minyak biji kundur boleh digunakan untuk membuang cacing malah biji kundur juga dapat merawat masalah kulit. Di Filipina, sirap dari buah kundur segar dijadikan sebagai ubat bagi mengatasi masalah pernafasan dan paru-paru. Masyarakat Melayu menggemari buah kundur bagi menghilangkan dahaga dan sebagai perangsang membuang air kecil.
Air buah kundur itu juga boleh digunakan sebagai pencuci mata yang merah dan bengkak. Daun dan buah kundur dapat digunakan untuk mengurangkan panas dengan cara memupuk di dahi orang yang demam panas atau yang mengalami sawan. Pucuk dan daun muda kundur boleh dimakan sebagai sayuran segar. Biji kundur dikeringkan dan diproses untuk dijadikan makanan ringan dipanggil kuaci.
Kulit, isi buah, jus dan biji kundur digunakan sebagai penawar demam panas dan dapat menyejukkan badan, buasir, lebam atau bengkak, sakit usus, sakit buah pinggang, baik untuk sistem penghadaman serta mereka yang menghidapi sakit kencing manis dan lemah limpa.
Abu biji kundur digunakan untuk merawat penyakit gonorea manakala abu kulit buahnya dapat mengubat luka. Pada masa dahulu, lapisan luar kulit buah kundur digunakan untuk membuat lilin.

 
           


                                                      BUAH KUNDUR

Sumber rujukkan : : http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2012&dt=0312&sec=Agrobiz&pg=ag_03.htm#ixzz3A0YZNCHY
© Utusan Melayu (M) Bhd


No comments:

Post a Comment