KEISTIMEWAAN
DAN KHASIAT KUNDUR
|
Benincasa hispida yang dikenali sebagai buah kundur
mempunyai banyak khasiatnya yang tersendiri ia juga mempunyai vitamin A,B dan
C. Antara kelebihannya adalah dapat menghilangkan dahaga dan mampu menyejukkan
badan untuk pesakit demam. Selain itu
biji dan minyak biji kundur boleh digunakan untuk membuang cacing malah biji
kundur juga dapat merawat masalah kulit. Di Filipina, sirap dari buah kundur
segar dijadikan sebagai ubat bagi mengatasi masalah pernafasan dan paru-paru.
Masyarakat Melayu menggemari buah kundur bagi menghilangkan dahaga dan sebagai
perangsang membuang air kecil.
Air buah kundur itu juga boleh digunakan sebagai pencuci
mata yang merah dan bengkak. Daun dan buah kundur dapat digunakan untuk
mengurangkan panas dengan cara memupuk di dahi orang yang demam panas atau yang
mengalami sawan. Pucuk dan daun muda kundur boleh dimakan sebagai sayuran
segar. Biji kundur dikeringkan dan diproses untuk dijadikan makanan ringan
dipanggil kuaci.
Kulit, isi buah, jus dan biji kundur digunakan sebagai
penawar demam panas dan dapat menyejukkan badan, buasir, lebam atau bengkak,
sakit usus, sakit buah pinggang, baik untuk sistem penghadaman serta mereka
yang menghidapi sakit kencing manis dan lemah limpa.
Abu biji kundur digunakan untuk merawat penyakit gonorea
manakala abu kulit buahnya dapat mengubat luka. Pada masa dahulu, lapisan luar
kulit buah kundur digunakan untuk membuat lilin.
BUAH KUNDUR
Sumber rujukkan : :
http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2012&dt=0312&sec=Agrobiz&pg=ag_03.htm#ixzz3A0YZNCHY
© Utusan Melayu (M) Bhd
No comments:
Post a Comment